AED’s voor beginners: de wat-, hoe- en wanneer-vragen

In België worden elk jaar ongeveer 15.000 mensen getroffen door een hartstilstand. Dat zijn gemiddeld 40 personen per dag. Een groot deel van deze hartstilstanden vindt plaats buiten het ziekenhuis. Het gebruik van een AED binnen de eerste 3 minuten na een hartstilstand kan de overlevingskans verhogen tot maar liefst 70%. Het is dus van cruciaal belang dat er voldoende AED’s beschikbaar zijn op openbare en privélocaties.

De levenskwaliteit na een hartstilstand hangt van meerdere factoren af. Hoe snel werd gestart met reanimatie? En werd er gebruik gemaakt van een AED tijdens de hulpverlening? Deze stappen zijn essentieel om de vitale functies te ondersteunen en het hart opnieuw op gang te brengen. Maar wat is een AED precies? Wanneer en hoe wordt een AED ingezet? Medisol legt het graag uit. Lees verder om meer te ontdekken en je kennis over deze levensreddende toestellen te vergroten.

Wat is een AED?

AED staat voor Automatische Externe Defibrillator. Dit draagbare toestel kan een elektrische schok toedienen bij een hartstilstand. Die schok helpt om het hartritme te herstellen. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, staat het hart bij een hartstilstand niet volledig stil. Het bevindt zich in een chaotische toestand waarbij snelle, ongecontroleerde prikkelingen voorkomen dat de hartkamers samentrekken. Hierdoor stopt de bloedsomloop en wordt de toevoer van zuurstof en voedingsstoffen naar het lichaam onderbroken.
Een AED kan het hart in deze toestand resetten, zodat de hartkamers weer normaal gaan pompen. Alleen borstcompressies en beademing zijn vaak niet voldoende om dit te bereiken. Door een AED te gebruiken tijdens een reanimatie stijgt de overlevingskans van het slachtoffer aanzienlijk. Dit maakt een AED een onmisbaar hulpmiddel bij een hartstilstand.

Wanneer en hoe wordt een AED gebruikt?

Een AED is altijd voorzien van een set elektroden, die essentieel zijn voor het gebruik. Bij een reanimatie plak je deze elektroden op de ontblote borstkas van het slachtoffer. Via de elektroden kan de AED het hartritme analyseren en bepalen of een elektrische schok nodig is. Geen paniek: een AED geeft nooit een schok als dit niet noodzakelijk is. Het apparaat werkt volledig automatisch of semi-automatisch en voert alleen een schok uit wanneer dat echt vereist is. Zelf een schok toedienen zonder dat de AED dit aangeeft, is niet mogelijk.
Na de analyse begeleidt de AED de hulpverlener stap voor stap door het reanimatieproces. Het apparaat geeft duidelijke instructies, zoals wanneer je moet blijven reanimeren of wanneer een schok nodig is. Er zijn echter situaties waarin de AED geen schok toedient:

  1. Geen hartstilstand: Het hart functioneert nog, ook al is het slachtoffer bewusteloos.
  2. Geen hartactiviteit meer: Het hart is volledig gestopt, en er is geen elektrische activiteit meer. In dat geval is de persoon helaas overleden.
    Een AED is dus een veilig en betrouwbaar hulpmiddel dat ervoor zorgt dat hulpverleners op de juiste manier kunnen handelen in een noodsituatie.

Wat moet u doen tijdens een reanimatie?

Wanneer iemand bewusteloos lijkt, is het cruciaal om onmiddellijk en correct te handelen. Een snelle start van de reanimatie kan levens redden. Volg het onderstaande stappenplan om in een noodsituatie efficiënt te handelen:

  1. Controleer het bewustzijn.
    Schud het slachtoffer voorzichtig aan de schouders en spreek luid en duidelijk: "Gaat het?" Reageert het slachtoffer niet? Dan is hij/zij bewusteloos.
  2. Vraag om hulp.
    Zoek omstanders en vraag hen om 112 te bellen en een AED te halen. Bent u alleen? Bel zelf 112 en zet de telefoon op luidspreker. Geef door dat het slachtoffer niet reageert en volg de aanwijzingen van de hulpdiensten.
  3. Controleer de ademhaling.
    Leg een hand op het voorhoofd en kantel het hoofd van het slachtoffer naar achteren. Til de kin op met twee vingertoppen van de andere hand. Kijk, luister en voel maximaal 10 seconden. Is er geen normale ademhaling? Haal een AED indien deze direct beschikbaar is.
  4. Start met borstcompressies.
    Plaats beide handen midden op de borstkas en druk het borstbeen stevig 5 à 6 centimeter in. Voer dit 30 keer uit in een tempo van 100-120 compressies per minuut.
  5. Beadem het slachtoffer.
    Kantel het hoofd opnieuw naar achteren, knijp de neus dicht en pas mond-op-mondbeademing toe. Beadem 1 seconde totdat de borstkas omhoog komt. Doe dit 2 keer en wissel vervolgens 30 compressies af met 2 beademingen. Bent u met een tweede hulpverlener? Wissel dan elke 2 minuten van taak.
  6. Gebruik de AED.
    Zet de AED aan en volg de gesproken instructies. Ontbloot de borstkas en plaats de elektroden zoals aangegeven. Blijf de reanimatie zo kort mogelijk onderbreken en volg de opdrachten van de AED totdat de hulpdiensten arriveren en het overnemen.

Welke AED is geschikt voor uw situatie?

Mocht u na het lezen van bovenstaande informatie een AED beschikbaar willen stellen voor bijvoorbeeld uw bedrijf, organisatie of vereniging, dan kan het nog weleens moeilijk zijn om het juiste apparaat te kiezen. Er zijn namelijk behoorlijk wat AED’s verkrijgbaar, met uiteenlopende specificaties en variërende prijzen. Heeft u vragen? Aarzel dan niet om contact op te nemen met onze klantendienst. U kunt hen bereiken via of 02 588 04 01