Veelgestelde vragen over de AED wetgeving in België

Regelmatig krijgen wij vragen over de wetgeving rondom AED’s. Op deze pagina vindt u antwoorden op vragen als “waar is een AED verplicht?” en “moet ik mijn AED registreren?”.

Is een AED verplicht?

Nee, er is nog geen landelijke plicht voor AED’s. Het aanbieden van een AED is natuurlijk wel aangeraden, want AED’s redden levens.

Moet ik mijn AED registreren?

In het Belgisch Staatsblad staat dat de publiek toegankelijke AED geregistreerd moet worden. Dit kan via de FOD. Vervolgens dient u jaarlijks de gegevens door te sturen van het voorgaande jaar. Voor meer informatie kunt u de website van de FOD raadplegen.

Is het onderhouden van de AED verplicht?

De wetgeving geeft enkel aan dat het toestel, de batterij en de elektroden maandelijks gecontroleerd moeten worden. Deze controle moet ook gelogd worden (op papier). Wij raden u aan om de AED wekelijks te controleren, als toevoeging op één van onze onderhoudsplannen. Zo bent u vrijwel zeker van een altijd werkende AED.


Wie mag een categorie 1 of 2 AED gebruiken?

Om een AED te mogen gebruiken hoeft u geen professioneel hulpverlener te zijn. In openbare ruimtes mag echter alleen een categorie 1 AED geplaatst worden. Dit is een vol- of semiautomatische AED, met of zonder scherm voor instructies. Iedereen mag een categorie 1 AED gebruiken. Een categorie 2 AED heeft geavanceerde eigenschappen, zoals de mogelijkheid om het protocol manueel te overrulen. Een categorie 2 AED mag alleen door medische professionals gebruikt worden.

Ben ik verplicht om mijn AED in een wandkast te plaatsen?

Ja, alle publieke AED’s moeten in een verzegelde wandkast geplaatst worden. Deze wandkast moet herkenbaar zijn aan het internationale Ilcor-logo (het groene AED logo). Ook voor privé defibrillatoren is een wandkast aanbevolen. Zo blijft het toestel stofvrij.