Levensduur AED
Bij Medisol krijgen wij vaak de vraag: ''wat is de levensduur van een AED?'' of '' hoe lang gaat mijn AED mee?" Hier lees je hoe het zit.
Hoe lang gaat een AED mee? Ons advies is 10 jaar.
De daadwerkelijke levensduur van een AED is afhankelijk van vele factoren, waaronder:
- Het merk en type AED.
- Waar en hoe de AED is opgehangen - Stof, vocht en temperatuurschommelingen kunnen een negatief effect hebben om de elektronica in het apparaat.
- Hoe vaak de AED is ingezet - Het afgeven van schokken vraagt onwijs veel energie van de batterij. Er is een vervangbare batterij en een interne accu. De interne accu kan niet vervangen worden, en zal naar verloop van tijd minder energie overhouden.
- Of en hoe vaak er onderhoud is uitgevoerd.
Wij hanteren voor alle AED’s waarvoor een servicecontract is afgesloten, het beleid dat wij géén goedkeuringssticker meer afgeven voor AED’s ouder dan 10 jaar. Op deze manier willen we een vals gevoel van veiligheid voorkomen. Vraag je ons dus hoe lang een AED meegaat, dan adviseren we een levensduur van 10 jaar.
De AED is nooit gebruikt. Moet hij alsnog vervangen worden?
''De AED is nog nooit ingezet, dan hoef ik deze toch niet te vervangen?'' Het advies om een AED na 10 jaar te vervangen geldt ook voor een AED die nog nooit is ingezet bij een reanimatie. Dit heeft te maken met de technische levensduur.
Technische levensduur van een AED
De AED-branche (verzameling van vooraanstaande distributeurs, waaronder Medisol) zegt: de technische levensduur van een AED is 10 jaar. Net als andere elektronica heeft ook een AED een technische afschrijf termijn. Dit is geen vaste datum maar bij een AED een afschrijf advies om ongelukken te voorkomen. Deze termijn is langer dan alle officiële garantietermijnen en is gebaseerd op ervaring en de werking van corrosie (wat intern ontstaat en met het blote oog niet kan worden gezien).
Een AED staat 24/7 op stand-by modus en ook al wordt hij nooit gebruikt bij een inzet, verbruikt hij wel intern geheugen bij het uitvoeren van de dagelijkse en wekelijkse zelftest cyclus. De condensatoren die zorgen voor de opwekking van joules ondervinden hierdoor slijtage waardoor de schokkracht zal afnemen.
Hoe zit het met een AED die wel is gebruikt?
Een AED kan meerdere keren worden gebruikt, in principe onbeperkt. Wel is het zaak om deze na gebruik te laten controleren en de elektroden en eventueel de batterij te vervangen. Het is het belangrijk om de batterij(en) en ook de elektroden van de AED tijdig te vervangen, zodat je op je AED kunt vertrouwen.
Hoelang garantie?
De fabrieksgarantie van AED's loopt zeer uiteen, de meeste AED's hebben een fabrieksgarantie van 5 tot 8 jaar. Kwaliteit en zekerheid staan bij Medisol voorop, daarom vullen wij deze garantie aan tot 10 jaar! Ongeacht het merk of type. Deze garantieregeling is per 01-07-2020 in werking getreden. Alleen toestellen die ná deze datum aangeschaft zijn, vallen onder de nieuwe garantievoorwaarden.
Is de AED bijna 10 jaar oud? Maak gebruik van ons inruilvoorstel
Je wil natuurlijk altijd verzekerd zijn van een goed werkende AED. Houd daarom de leeftijd van je AED goed in de gaten. Is deze bijna 10 jaar oud? Dan is onze inruilkorting mogelijk interessant. Bij Medisol ontvang je inruilkorting voor de oude AED. Deze wordt kosteloos door ons afgevoerd en ontmanteld. Vraag gerust een vrijblijvende inruilofferte aan. Heb je advies of hulp nodig bij het maken van de juiste keuze? Onze adviseurs helpen je graag verder.